Insteeksloten PC85

Insteeksloten PC85

Wat is een insteekslot? 

Een insteekslot is het meest voorkomende deurslot. Het is een slot die je aan de kopse kant van de deur in de deur steekt, vandaar ook de naam insteekslot. Een insteekslot heeft als voordeel dat je dit slot dus niet ziet aan de buitenzijde van de deur. Er zijn verschillende varianten mogelijk, een loopslot of een kastdeurslot of een slot met enkel een nachtschoot. Maar welke heb jij nodig voor je deur? We helpen je graag verder!

Insteekslot of driepuntsluiting

De insteeksloten worden vaak voor binnendeuren gebruikt. De reden waardoor zij niet veel te zien meer zijn in buitendeuren/toegangsdeuren is omdat het insteekslot de deur enkel op 1 plek beveiligd. Een oplossing hiervoor is een driepuntsluiting. Dit is een slot wat ervoor zorgt dat de buitendeur op verschillende plekken wordt vergrendeld. 
Als er wel een insteekslot wordt gebruikt, dan is dit vaak in combinatie met een bijzetslot. 

Cilinder-insteekslot en insteekslot

Een insteekslot is niet standaard ook een cilinder-insteekslot. Er zijn een aantal verschillende insteeksloten. Zo heb je inderdaad de insteeksloten voor een cilinderslot, maar ook voor een klaviersleutel of een wc/badkamer slot. 

Welke maten zijn belangrijk om te weten voor je een insteekslot koopt?

De belangrijkste maten zijn de slotsparing en de doornmaat. De slotsparing is de maat die tussen de kruk het de opening voor het slot. Ook de doornmaat is van belang om te weten. Dit is de maat gemeten vanaf de rand van de voorplaat van het slot tot de krukopening.

Het insteekslot om je deur veilig af te sluiten

Het insteekslot wat wordt gebruikt om je deur veilig te vergrendelen en ‘op slot’ te doen is het insteekslot met een dag en nacht schoot. De dagschoot wordt bediend met de kruk en de nachtschoot wordt bediend met de sleutel of met de knop.

Het dag en nachtslot kent een aantal typen. Het meest gebruikte slot is het PC slot, ook wel het cilinder insteekslot genoemd. Deze insteeksloten worden bedient door een profielcilinder. 
Een wat ouder type slot is het klavierslot. Dit is de BB variant, wat staat voor bontebaard en geeft aan dat het slot bedient wordt met een ouderwetse sleutel. Bijvoorbeeld een meterkast is vaak voorzien van een klavierslot.

En als laatste heb je het wc/badkamer slot, ook wel vrij-bezet sloten genoemd. De naam zegt het al van deze insteeksloten. Zij worden vaak gebruikt voor de badkamer en wc. 

2 producten

  1. Cisa 5C110 insteekslot PC85 Doornmaat 60mm
    CISA 5C110 50, links en rechts bruikbaar Dag en nacht ...
    € 48,29 € 39,95
  2. Cisa 5C110 insteekslot PC85 Doornmaat 50mm
    CISA 5C110 50, links en rechts bruikbaar Dag en nacht ...
    € 48,29 € 39,95

2 producten